Ψυχολόγος– Ψυχοθεραπεύτρια - Σωτηροπούλου Αγγελική

Λαδά Χρήστου 50
12132 Περιστέρι

Κινητό τηλέφωνο 6932459855

%61%6E%67%65%6C%61%5F%73%6F%74%40%79%61%68%6F%6F%2E%63%6F%6D

Ωράριο λειτουργίας

Το γραφείο λειτουργεί αποκλειστικά με ραντεβού
Δευτέρα έως Παρασκευή: 16.00 – 22.00

Στην αρχή

Υπηρεσίες Ψυχολόγου


Προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ψυχοθεραπεια & η Συμβουλευτική

Οι υπηρεσίες που παρέχει στο γραφείο της στο Περιστέρι η ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια κ. Αγγελική Σωτηροπούλου βασίζονται στις γνώσεις της και τον σεβασμό προς τον κάθε ένα από εσάς.

Η ψυχοθεραπεία και η συμβουλευτική, όταν γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένο επαγγελματία  μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μιας σειράς από προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και μακροχρόνια προβλήματα.

Ανάμεσα στα προβλήματα που η ψυχοθεραπεία και η συμβουλευτική βοηθούν στην επίλυσή τους είναι τα ακόλουθα:

 • Aγχώδεις Διαταραχές (έντονο άγχος, καταστρεπτικό στρες, κρίσεις πανικού)
 • Κατάθλιψη και μακροχρόνια θλίψη
 • Φοβίες
 • Διαχείριση θυμού
 • Ιδεοψυχαναγκασμοί
 • Εξαρτήσεις (ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγος, διαδίκτυο κλπ) και εθισμοί
 • Πένθος και αντιμετώπιση απώλειας
 • Διαζύγιο - Χωρισμός
 • Διαταραχές Πράσληψης τροφής (ανορεξία, βουλιμία, υπερφαγία)
 • Ψυχοσωματικά προβλήματα
 • Προβλήματα αυτοεκτίμησης
 • Προβλήματα στις εργασιακές/οικογενειακές/διαπροσωπικές σχέσεις
 • Αυτογνωσία και προσωπική αυοανάπυξη
 • Μετατραυματικό στρες
 • Κακοποίηση
 • Μανιοκατάθλιψη
 • Ψυχώσεις

Παρεχόμενες Υπηρεσίες

 • Ατομική  Συμβουλευτική/ Ψυχοθεραπεία
 • Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία
 • Συμβουλευτική Ζεύγους- Συμβουλευτική Γάμου
 • Συμβουλευτική Εφήβων & Γονέων
 • Χορήγηση Ψυχομετρικών Τεστ
 • Διοργάνωση σεμιναρίων
 • Συνεδρία μέσω SKYPE
 • Θεραπεια Ζεύγους

Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι η ψυχοθεραπεία;

Η Ψυχοθεραπεία είναι η διαδικασία που, δημιουργώντας τον απαραίτητο χώρο για να εκφραστούν συναισθήματα και δυσκολίες μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο, δίνει τη δυνατότητα σ’ ένα άτομο, ένα ζευγάρι, μια οικογένεια ή και μια ομάδα να γνωρίσουν σε βάθος τον εαυτό τους, να αναγνωρίσουν τις ανάγκες και τα θέλω τους, να διαλέξουν δρόμους ζωής.

Η διαδικασία της Ψυχοθεραπείας με τη βοήθεια του ειδικού, μπορεί να υποστηρίξει και να συμβάλλει καθοριστικά στη διαχείριση τέτοιων δυσκολιών καθώς και στην εξερεύνηση νέων δυνατοτήτων του εαυτού και νέων επιλογών.

 Όταν οι θεραπευόμενοι αντιλαμβάνονται τι είναι αυτό που πυροδοτεί τον πόνο, τη δυσκολία, το άγχος ή τους φόβους τους, τα παλιά μοτίβα συμπεριφοράς εξασθενούν.

Ποιους αφορά η ψυχοθεραπεία/συμβουλευτική;

Η ψυχολογία μας διαμορφώνεται από ό,τι βιώνουμε στο παρόν αλλά και ό,τι έχει γίνει στο παρελθόν μας. Η ψυχοθεραπεία και η συμβουλευτική, δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν μια σοβαρή ψυχική διαταραχή. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που απευθύνεται σε κάποιον ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή, διανύει συχνά μια δύσκολη φάση ζωής και αισθάνεται ότι χρειάζεται ψυχολογική βοήθεια προκειμένου να την αντιμετωπίσει.

Πόσο διαρκεί μια ψυχοθεραπεία – ανάλυση ;

Eξαρτάται από την φύση του προβλήματος μια θεραπεία μπορεί να είναι βραχεία ή μακρά. Η διάρκεια της θεραπείας συναποφασίζεται με τον θεραπευόμενο προκειμένου να επιτευχθεί ο θεραπευτικός στόχος. Αν πρόκειται για ατομικές συνεδρίες αυτές διαρκούν 50 λεπτά της ώρας και το πιο σύνηθες είναι να γίνονται σε συχνότητα, μία φορά την εβδομάδα. Κατόπιν συνεννοήσεως με τον θεραπευτή ορίζεται μία συγκεκριμένη ημέρα και ώρα της εβδομάδας όπου θα διενεργούνται οι συναντήσεις. . Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της θεραπείας, καθώς η ψυχοθεραπεία είναι μία δυναμική διεργασία που δεν μπορεί να προγραμματιστεί εκ των προτέρων. Συνήθως η θεραπεία ολοκληρώνεται όταν ο θεραπευόμενος αισθανθεί ότι το αίτημα του έχει ικανοποιηθεί. Πάντα όμως γίνεται σε συνεννόηση με τον ψυχολόγο καθώς η ψυχοθεραπεία είναι μια διαλεκτική διαδικασία.

Σε τι διαφέρει ο ψυχολόγος από τον ψυχίατρο;

Η βασική διαφορά μεταξύ του Ψυχιάτρου και του Ψυχολόγου είναι η εκπαίδευση. Ένας Ψυχίατρος είναι απαραίτητο να έχει πραγματοποιήσει σπουδές στην ιατρική προτού ακολουθήσει περεταίρω σπουδές στην ειδικότητα της Ψυχιατρικής. Οι σπουδές του Ψυχολόγου περιλαμβάνουν βασικό πτυχίο Ψυχολογίας και περαιτέρω εξειδίκευση σε έναν τομέα της Ψυχολογίας, όπως για παράδειγμα Κλινική, Συμβουλευτική ή Κοινωνική Ψυχολογία. Επίσης, ο ψυχολόγος συνεχίζει αν το επιθυμεί την εκπαίδευση του σε κάποια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση της επιλογής του.

 

Η εργασία του ψυχολόγου περιλαμβάνει τα ακόλουθα τρία επίπεδα:

α) Ψυχοδιαγνωστική (αναγνώριση των ατομικών ιδιαιτεροτήτων που περιλαμβάνει τις συνθήκες που συντελούν στην εκδήλωση των ιδιαίτερων αυτών χαρακτηριστικών),

β) Συμβουλευτική

γ) Ψυχοθεραπεία

 Επιπλέον, ο ψυχολόγος χρησιμοποιεί ψυχομετρικά εργαλεία, δηλαδή μεθόδους και συστηματικές διαδικασίες, με τις οποίες μετρά και περιγράφει με τη βοήθεια μιας αριθμητικής κλίμακας την ανθρώπινη συμπεριφορά και τη διαφοροποίησή της από άτομο σε άτομο (π.χ. ερωτηματολόγια προσωπικότητας, ερωτηματολόγια ενδιαφερόντων, ικανοτήτων, ερωτηματολόγια αυτοεκτίμησης  κ.α.).

Επίσης, ο ψυχίατρος είναι ειδικευμένος ιατρός, που ασχολείται με την πρόληψη, διάγνωση και την έρευνα ψυχικών διαταραχών, και έχει την δυνατότητα να χορηγήσει φάρμακα, όταν  χρειάζεται. Ψυχολόγοι και ψυχίατροι είναι συναφείς ειδικότητες και συχνά συνεργάζονται για καλύτερα αποτελέσματα σε προβλήματα ψυχικής υγείας.

Αφού μπορώ να μιλήσω με τους φίλους μου και να λύσω τα προβλήματά μου, γιατί να πάω σε ψυχολόγο;

Η ψυχοθεραπεία με έναν ψυχολόγο διαφέρει σαφώς  από μία φιλική συζήτηση. Ο ψυχολόγος, διαθέτει επιστημονική γνώση και επαγγελματική εμπειρία, είναι αμερόληπτος και αντικεμενικός ώστε να μπορεί να διαφωτίσει και να βοηθήσει ουσιαστικά τον θεραπευόμενο του.

Είναι συναισθηματικά αποστασιοποιημένος από την περίπτωση που αντιμετωπίζει και δίνει μία αντικειμενική ερμηνεία και κατεύθυνση για την επίλυσή της.

Είναι απόρρητο ό,τι θα ειπωθεί κατά την διάρκεια της συνεδρίας;

‘Ο,τι ειπωθεί κατά τη διάρκεια κάθε θεραπευτικής συνεδρίας είναι απόλυτα εμπιστευτικό και απόρρητο. Οι ψυχολόγοι υποχρεώνονται από το νόμο στη διαφύλαξη του απορρήτου (νόμος 991/79, ΦΕΚ Α΄ 278 Άσκηση του επαγγέλματος του ψυχολόγου). Ως εκ τούτου ο ψυχολόγος δεν επιτρέπεται να παρέχει σε τρίτους καμία πληροφορία για τον πελάτη του, χωρίς την δική του ρητή έγκριση. Το απόρρητο αίρεται μόνο σε περίπτωση, που ο θεραπευόμενος απειλεί να βλάψει τον εαυτό του ή κάποιον άλλο.

Δίνει ο ψυχολόγος συμβουλές;

Στην ψυχοθεραπεία δεν δίνονται έτοιμες λύσεις ή συμβουλές, όπως γίνεται με κάποιους άλλους κλάδους της συμβουλευτικής και του coaching. Ο θεραπευόμενος ενθαρρύνεται μέσω της ψυχοθεραπείας  να πάρει μέσω της ανάληψης της ευθύνης του εαυτού του  τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις για τον ίδιο.

Ποιά είναι η πολιτική των ακυρώσεων;

Σε περίπτωση που είναι απαραίτητη ανάγκη να ακυρώσετε μία συνεδρία, χρειάζεται να  ενημερώσετε το λιγότερο 24 ώρες νωρίτερα, για να μπορέσουμε να βρούμε μία εναλλακτική μέρα και ώρα. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει έγκαιρη ακύρωση, η συνεδρία θα χρεωθεί κανονικά. Στη σπάνια περίπτωση που χρειαστεί να ακυρώσουμε από μέρους μας κάποια συνεδρία, σίγουρα θα προτείνουμε μια άλλη ώρα για να κάνουμε το ραντεβού μας.